Konieczność wyeliminowania wielu produktów z mojej diety zmusiła mnie do poszukiwania nowych smaków. Gdyby jeszcze rok temu ktoś powiedział mi, że będę z wielkim apetytem zajadać kotlety z kaszy jaglanej to bym mu nie uwierzyła. A teraz to są moje ulubione kotlety i co więcej udało mi się namówić na nie mojego męża i moją mamę.
Nie zawierają laktozy, glutenu ani jajek, a mimo to doskonale się lepią, są zwarte i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Dodaję do nich oprócz skrobi ziemniaczanej także dwie solidne łyżki mąki kokosowej, której zawsze mam potężne zapasy (efekt uboczny produkcji mleka kokosowego). Nie jest ona wyczuwalna jeśli chodzi o smak ale poprawia strukturę kotletów. Kotlety smakują doskonale zarówno na ciepło jak na zimno. Można je usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku. Ja wybieram zazwyczaj tę pierwszą opcję bo są wtedy bardziej soczyste, a nadmiar tłuszczu odsączam na papierowym ręczniku. Najczęściej zajadam ją w towarzystwie sałatki z pieczonych buraków.
ILOŚĆ SZTUK - 10
Kotlety jaglane z brokułem - składniki
Kotlety jaglane z brokułem - składniki
- 100g kaszy jaglanej
- 300ml wody
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- olej
Kotlety jaglane z brokułem - wykonanie
Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą,
a następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.
Wlać do rondla wodę. Dodać dużą szczyptę soli i doprowadzić
do wrzenia. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Kasza może być
lekko rozgotowana wówczas lepiej się klei.
W drugim garnku ugotować, w lekko osolonej wodzie z
dodatkiem szczypty cukru, podzielony na różyczki brokuł.
Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Rozgrzać na
patelni 1łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko
razem przesmażyć.
Do przestudzonej kaszy dodać rozgniecione widelcem różyczki
brokułowe, usmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę
kokosową i skrobię ziemniaczaną. Przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie
solą. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Zwilżonymi zimną wodą
dłońmi uformować kotleciki. Smażyć na z
obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone kotlety przekładać na papierowy ręcznik
kuchenny by osaczyć je z nadmiaru tłuszczu. Idealnym dodatkiem do nich jest
sałatka z pieczonych buraków lub zielonego ogórka.
Kotlety jaglane z brokułem - podobne przepisy
Kotlety jaglane z brokułem - podobne przepisy
> Kotlety z indyka i cukinii
> Siekane kotlety z indyka
> Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce
> Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora
> Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz