Pożywny i sycący a przede wszystkim bardzo zdrowy. Doskonale sprawdzi się zarówno na deser jak i śniadanie. Zapakowany w słoiczek można zabrać ze sobą do pracy.
Jeśli mus ma być przygotowany na śniadanie można go zrobić
poprzedniego dnia. Jeżeli natomiast planujemy podać go na deser lepiej to
zrobić tuż przed podaniem aby zachować chrupkość musli.
Ja swój podałam w
dużych szklankach koktajlowych, i to były naprawdę solidne porcje, które razem
z synem zjedliśmy z apetytem na śniadanie.
ILOŚĆ PORCJI - 2 duże lub 4 małe
Mus jaglany z truskawkami i musli - składniki
Mus jaglany z truskawkami i musli - składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka gęstej śmietanki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki musli tropikalnego
- 15 dużych truskawek
Mus jaglany z truskawkami i musli - wykonanie
Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać śmietankę kokosową i miód. Zmiksować wszystko blenderem ręcznym na gładką jednolitą masę.
Truskawki opłukać pod bieżącą
wodą, usunąć szypułki i pokroić na kawałki.
Przygotować dwa duże lub
cztery mniejsze pucharki. Układać naprzemiennie warstwami: musli, masę jaglaną
i truskawki. Udekorować świeżymi listkami mięty.
Mus jaglany z truskawkami i musli - podobne przepisy
Uwielbiam taki mus, robię często na śniadanie z dodatkiem kakao, pycha! :)
OdpowiedzUsuńZ kakao musi smakować nieziemsko, ja niestety nie mogę :)
UsuńJaglane desery to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja dopiero zaczynam eksperymenty z kaszą jaglaną :)
Usuńwitam, swietne szklanki gdzie Pani kupila?
OdpowiedzUsuńTo było dawno temu i już dokładnie nie pamiętam ale chyba w jakimś markecie.
OdpowiedzUsuń