Swoją przygodę z czarnym bzem rozpoczęłam dopiero w ubiegłym roku. Zaczęła się od nalewki i syropu z kwiatów czarnego bzu, w którym się zakochałam bez reszty, a skończyło na syropie, nalewce i dżemach z owoców tegoż krzewu. Moim łupem padły chyba wszystkie dziko rosnące krzewy w okolicy. To było istne szaleństwo bzowe. Nie wiem czy w tym roku uda się to powtórzyć ale już się szykuję na nowe zbiory.
Wczoraj przyniosłam ze spiżarni nalewkę z bzowych
kwiatów. Dojrzewała tam cały rok. W tym czasie nabrała pięknego herbacianego
koloru, cudownego aromatu i smaku. W rankingu wszystkich do tej pory zrobionych
przeze mnie nalewek ma zaszczytne pierwsze miejsce.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - składniki
- 15 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 cytryna BIO
- 400ml wody
- 300ml spirytusu 70%
- 200g cukru
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - wykonanie
Zebrane w słoneczny dzień, zaraz po obeschnięciu rosy,
kwiaty rozłożyć delikatnie na białym
obrusie aby pozbyć się ewentualnych robaczków.
Następnie nożyczkami odciąć kwiaty od łodyg, które mogą nadać nalewce
gorzkiego posmaku. Należy to robić bezpośrednio nad słojem w którym będziemy
przygotowywać nalewkę aby zachować jak najwięcej drogocennego pyłku. Do kwiatów
dodać pokrojoną w plasterki cytrynę , wcześniej porządnie wyszorowaną i
sparzoną wrzątkiem.
Przygotować syrop z wody i cukru (wystarczy zagotować),
ostudzić i zalać kwiaty z cytryną. Wszystko powinno być zakryte syropem.
Przykryć tetrową ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie przynajmniej raz zamieszać czystą wyparzoną łyżką. Po upływie tego czasu zlać syrop przez sitko
wyłożone gazą. Dodać spirytus, zamieszać i przelać do butelki. Szczelnie
zakręcić i odstawić na miesiąc. Co kilka dni można butelką wstrząsnąć. Po
miesiącu przecedzić nalewkę przez filtr do kawy. Wlać do czystej butelki i wynieść
do chłodnej spiżarni na kolejny miesiąc. Ja swoją zostawiłam na cały rok.
Zmieniła w tym czasie swój kolor z jasnego na taki bardziej herbaciany ale za
to nabrała pięknego intensywnego aromatu i smaku.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Witam! Czy ta nalewka wychodzi kwaskowa w smaku?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, jest za dość słodka więc można dać mniej cukru.
UsuńSuper naleweczka , biegnę po kwiaty czarnego bzu i do roboty. Dziękuję za przepis bo też jestem miłośniczką czarnego bzu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sok z czarnego bzu, zawsze dodaję go do herbaty. Jednak nigdy nie piłem nalewki z czarnego bzu, czas spróbować.
OdpowiedzUsuń