Jak wiecie z wielu rzeczy musiałam ostatnio zrezygnować.
Muszę też ograniczyć spożycie kawy. A ponieważ ją uwielbiam i trudno mi się bez niej obejść dodają ją do różnych deserów lub ciast. Ostatnio, można by rzec, zajadam ją na śniadanie w postaci kawowego budyniu przygotowanego na mleku kokosowym z dodatkiem musli, banana i rodzynek. Można jeszcze dodatkowo polać owoce karmelem ale to wersja raczej dla tych co nie liczą kalorii. Z podanych składników wychodzi pięć porcji, można więc podzielić się z domownikami, zabrać dla koleżanki w pracy lub mieć zapas na 2-3 dni. To idealna propozycja dla tych, którzy często rano nie mają czasu zjeść śniadania w domu. Wystarczy sięgnąć do lodówki, złapać słoiczek i pobiec do pracy.
ILOŚĆ PORCJI - 5
Śniadanie w słoiczku dla kawosza - składniki
Śniadanie w słoiczku dla kawosza - składniki
- 500ml mleka kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 5 łyżek musli tropikalnego
- 1 banan
- 2 łyżki rodzynek
Śniadanie w słoiczku dla kawosza - wykonanie
Przygotować pięć słoiczków o pojemności około 220ml. Na dno
każdego wsypać solidną łyżkę musli.
Odlać pół szklanki mleka. Dodać cukier, skrobię
ziemniaczaną i kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym w plasterki
bananem. Przelać do rondla i zagotować. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim
strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie
zagotować. Przelać do słoiczków.
Odstawić do wystudzenia.
Obrać banana i pokroić w plasterki. Ułożyć na wystudzonym
budyniu. Posypać rodzynkami. Zamknąć słoiczki i wstawić do lodówki. Mogą tam stać
2-3 dni.
Śniadanie w słoiczku dla kawosza - podobne przepisy
> Ryż z jabłkami i rodzynkami
> Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką
> Migdałowy pudding z komosy ryżowej
> Ryż z jabłkami i rodzynkami
> Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką
> Migdałowy pudding z komosy ryżowej
Smacznego :)
Aronia
Świetny pomysł z tym zmiksowanym w budyniu bananie. Jeszcze tak nie próbowałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZazwyczaj w domych budyniach daje się żółtko. Ja nie mogę jeść jajek więc zastępuję je bananami.
UsuńCzy skrobie kukurydziana można zastąpić ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście. Można też dać mąkę pszenną (jeśli ktoś nie jest na diecie bezglutenowej) pół na pół z ziemniaczaną.
Usuń