Choć sezon na szparagi trwa
już od dobrych dwóch, a nawet trzech tygodni ja dopiero dwa dni temu kupiłam
pierwszy pęczek nie mając tak naprawdę pomysłu na nie. Miałam zamiar coś wymyśleć
ale niestety pilne zlecenie dla klienta sprawiło, że owszem wymyślałam
intensywnie ale zupełnie inne przepisy. Skończyło się więc na szybkim prostym
daniu idealnym dla tych co mają problem z ugotowaniem szparagów tak aby były
jędrne i chrupiące. Tym razem postanowiłam je usmażyć na klarowanym maśle z
dodatkiem skórki cytrynowej i soku z tegoż owocu. Doprawiłam szczyptą pieprzu i
soli i danie było już gotowe. Pyszny, lekki, orzeźwiający posiłek na ciepłe
dni. Ale jeśli dla kogoś same szparagi to za mało to polecam szparagi z jajkiem sadzonym.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Szparagi z masłem i cytryną - składniki
Szparagi z masłem i cytryną - składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cytryna BIO
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
Szparagi z masłem i cytryną - wykonanie
Szparagi umyć, odciąć
zdrewniałe końce i ewentualnie obrać, jeśli trafią się nam grubsze sztuki.
Rozgrzać na patelni masło. Wrzucić szparagi i smażyć na małym ogniu około 10
minut, mieszając od czasu do czasu. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać startą
skórkę z cytryny, wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem (wystarczy z
połowy owocu). Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerz i skropić
delikatnie sokiem wyciśniętym z cytryny.
Szparagi z masłem i cytryną - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Proste i pyszne, świetny pomysł. Uwielbiam szparagi :) twoje prezentują się wspaniale.
OdpowiedzUsuń